Tips om energie te besparen

Cv vaker 1 graadje lager bespaart
Met kleine veranderingen kun je veel besparen. Als je de thermostaat voortaan één graadje lager zet als je stookt, bespaar je gemiddeld 6 procent op je gasverbruik voor verwarming. Als je dit nog niet deed, kun je hier gemiddeld 70 euro per jaar mee besparen (prijspeil 2017).

Voor slapen en vertrek
Maak er verder een gewoonte van om de kamerthermostaat ‘s nachts lager te zetten (15 graden). Dit bespaart gemiddeld 125 m3 gas per jaar (80 euro, prijspeil 2017). Gaat de thermostaat voortaan al een uur voordat je gaat slapen omlaag, dan bespaar je nog eens 25 m3 gas extra: in totaal dus 150 m3 gas per jaar (90 euro, prijspeil 2017). Overdag als je niet thuis bent de verwarming lager zetten naar 15 graden, als het kan een uur voor vertrek, bespaart 210 m3 gas (130 euro) per jaar extra op de energierekening. Deze besparing ligt nóg hoger dan bij nachtverlaging omdat het huis ‘s ochtends bij vertrek nog niet helemaal is opgewarmd.

Ongebruikte ruimtes en slaapkamers
Stook zo min mogelijk in ruimtes waar niemand komt. In zolders, kelders en lege kamers volstaat een temperatuurinstelling van maximaal 12 graden of de vorstvrijstand (5 graden) op radiatorthermostaatkranen. Sluit tussendeuren en luiken om warmteverlies naar deze ruimtes te voorkomen. Slaapkamers hebben vaak aan 12 graden genoeg. Dit bespaart in totaal zo’n 400 m3 gas per jaar (260 euro, prijspeil 2017).

Gordijnen dicht
Doe gordijnen dicht om warmteverlies tegen te gaan. Zorg er voor dat de gordijnen op de vensterbank eindigen, zodat ze in ieder geval niet de radiatoren of convectoren bedekken. Dat zou namelijk het warmteverlies via de ramen juist versterken.

De thermostaat in de woonkamer kan ‘s nachts omlaag naar 15 graden (vanaf een uur voor het slapen gaan). Het kost weliswaar energie om het huis ‘s ochtends op te warmen, maar lang niet zoveel als er nodig zou zijn om de hele nacht het huis op temperatuur te houden. Dit verschil is het grootst in slecht geïsoleerde huizen. Netto is er forse winst: een uur voor je gaat slapen de verwarming op 15 graden zetten, scheelt gemiddeld 12 procent op je gasverbruik, als je dit tenminste nog niet deed. Het scheelt gemiddeld 90 euro per jaar (150 m3 gas, prijspeil 2017).

Vloerverwarming: thermostaat 2 graden omlaag
In woningen met vloerverwarming kan de thermostaat ’s nachts en bij afwezigheid overdag 2 graden omlaag, anders duurt opwarmen te lang of daalt het rendement van cv-ketel of warmtepomp tijdens het opwarmen.

Besparing afhankelijk van isolatie en stookgedrag
De besparing hangt af van de woning en stookgedrag. In oudere slecht geïsoleerde en grote woningen of met een hoge binnentemperatuur bespaar je meer dan in kleinere, beter geïsoleerde woningen of met een lagere binnentemperatuur. Dat goed geïsoleerde woningen minder besparen met een lagere nachttemperatuur komt doordat ze warmte beter vasthouden. Het kost veel minder energie om een goed geïsoleerde woning op temperatuur te houden dan een slechter geïsoleerde woning. In een goed geïsoleerde woning levert temperatuurverlaging dus minder energiebesparing op.

Helemaal uit? Liever niet
De verwarming in de woonkamer van matig tot slecht geïsoleerde huizen ‘s nachts helemaal uitzetten, bespaart nog meer. Maar dat heeft een groot nadeel: het huis kan dan te vochtig worden (vocht slaat neer als de lucht afkoelt). Dat is nadelig voor de gezondheid, onder meer omdat vocht schimmelgroei en huisstofmijt bevordert. Bij vorst is de luchtvochtigheid doorgaans lager, waardoor geen vochtproblemen ontstaan als de cv uit zou gaan. Maar dan is er een andere reden om de cv ’s nachts op een lage temperatuur aan te houden: bevriezing van leidingen voorkomen.

Weekendje of vakantie? Extra besparen!
Zet de thermostaat op ‘vorstvrij’ (5 tot 10 graden) als je met vakantie gaat in het stookseizoen en laat tussendeuren open zodat de temperatuur in huis gelijk wordt. Op sommige klokthermostaten kun je een vakantieprogramma instellen.
Heb je nog een gaskachel of oude ketel met waakvlam, die alleen verwarmt en geen warm water verzorgt? Doe dan buiten het stookseizoen de waakvlam uit. Dat bespaart jaarlijks ongeveer 35 m3 gas (20 euro, prijspeil 2017). Moderne cv-ketels hebben elektronische ontsteking, en daarom helemaal geen waakvlam meer.

Terug naar voorpagina

Heeft u vragen? Of wilt u meer informatie ontvangen?

Neem vrijblijvend contact op