Stappenplan radiatoren ontluchten

ontluchten

Stappenplan ontluchten van de radiator.

Heeft uw radiator last van borrelende geluiden of lijkt hij niet meer zo efficiënt op te warmen? Dit wijst mogelijk op de aanwezigheid van luchtbellen in uw centrale verwarmingssysteem. Maar maakt u zich geen zorgen! Bekijk onderstaande video om dit te verhelpen.

Stap 1: Zet de temperatuur instelling van uw thermostaat lager: Voordat je begint met het ontluchten van de radiator, zorg je ervoor dat je de thermostaat lager zet. Dit is belangrijk om te voorkomen dat er heet water uit de radiator spuit wanneer je de radiator ontlucht.

Stap 2: Draai de radiator dicht: Laat de radiator enige tijd afkoelen voordat je begint. Dit zorgt ervoor dat je jezelf niet verbrandt en voorkomt dat er te veel druk op de radiator staat.

Stap 3: Vind de ontluchtingsnippel: Op de meeste radiatoren is er een kleine ontluchtingsnippel te vinden aan de bovenkant of zijkant van de radiator. Deze nippel ziet er meestal uit als een schroef of een draaiknop.

Stap 4: Gebruik een ontluchtingssleutel: Om de radiator te ontluchten, heb je een speciale ontluchtingssleutel nodig. Plaats de sleutel op de ontluchtingsnippel en draai deze langzaam tegen de klok in (linksom). Hierdoor wordt de nippel geopend.

Stap 5: Luister naar het geluid: Terwijl je de nippel opent, luister je naar het geluid van ontsnappende lucht. Zodra er geen lucht meer ontsnapt en er water begint te stromen, draai je de nippel onmiddellijk weer dicht door deze met de klok mee (rechtsom) te draaien.

Stap 6: Controleer de druk: Controleer de druk op de cv-installatie om ervoor te zorgen dat deze binnen het aanbevolen bereik ligt. Om dit te controleren en eventueel bij te vullen bekijk deze handleiding.

Stap 7: Herhaal indien nodig: Herhaal deze stappen voor alle radiatoren in uw huis, beginnend met de radiatoren die het verst verwijderd zijn van de cv-ketel.

Stap 8: Zet de verwarming weer aan: De temperatuurinstelling van uw thermostaat kan weer omhoog, het systeem gaat weer branden.

Het ontluchten van radiatoren is een eenvoudige maar belangrijke taak om ervoor te zorgen dat uw verwarmingssysteem efficiënt werkt en gelijkmatig warmte verspreidt in uw huis. Het is iets dat u regelmatig kunt doen om ervoor te zorgen dat uw verwarming optimaal presteert.

Ga terug naar: Tips voor een warm huis

Blijf op de hoogte van bedrijfsnieuws door ons te volgen op Facebook, Instagram en LinkedIn.

Terug naar voorpagina

Heeft u vragen? Of wilt u meer informatie ontvangen?

Neem vrijblijvend contact op